Cel mai recent documentar al CBN "Săpat în piatră: casa lui David"
01 Mar, 2021 - Alfa Omega TV

Cel mai recent documentar al CBN "Săpat în piatră: casa lui David"

Pentru cei ce cred Scriptura, regele David a domnit în Israelul din vechime. De multă vreme însă scepticii spun că el nici măcar nu ar fi existat. Acum, noul documentar al CBN, Written In Stone: House Of David, examinează cum arheologii găsesc tot mai multe dovezi despre împărăția lui David descrisă în Biblie. Haideți să vedem cum arheologia modernă din Țara Sfântă începe în acest nou film al CBN. Scutură-ți țărâna de pe tine, scoală-te și șezi în capul oaselor, Ierusalime!

În vara lui 1864, una din cele mai bogate femei din Anglia a decis să facă o călătorie. Baroana Angela Burdett-Coutts aparținea uneia din cele mai vechi familii deținătoare de bănci din lume. Ea era un filantrop, căreia Charles Dickens i-a dedicat unul din romanele sale. Era o persoană influentă în Londra, al cărui cerc de prieteni includea familia regală. Fără să-și dea seama însă, ea era pe cale să facă cunoștință lumii cu arheologia Bibliei. Când baroana a mers într-un pelerinaj în Țara Sfântă, a fost îngrozită de răspândirea bolilor și de lipsa de apă potabilă în Ierusalim. Atunci a donat 500 de lire pentru a cerceta orașul în vederea găsirii unui izvor.

Fondul Water Relief a devenit o cauză populară în rândul britanicilor. Sponsorii săi au extins cercetările pentru a studia arheologia Țării Sfinte. Așa a luat ființă fondul pentru explorarea Palestinei. Febra legată de Țara Sfântă s-a răspândit în Marea Britanie, iar baroana a convins-o pe prietena sa Vicky să finanțeze noua organizație. Vicky nu era altcineva decât regina Victoria.

În 1867, regina a trimis o echipă la Ierusalim pentru a face săpături pe lângă biserica Sfântului Mormânt și Muntele Templului. În fruntea echipei era un inginer militar pe nume Charles Warren, care mai târziu a devenit comisarul poliției din Londra care a condus vânătoarea criminalului în serie Jack Spintecătorul. Warren a stat în Palestina vreme de trei ani și descoperirile sale extraordinare au făcut înconjurul lumii. Îngropat de 1 800 de ani, Ierusalimul Bibliei urma să fie redescoperit.

Charles Warren a descoperit Orașul lui David, Ierusalimul antic, în 1867. Era cu exact 100 de ani înainte de reunificarea din 1967. Până în urmă cu 150 de ani, nimeni nu văzuse Ierusalimul, nici măcar nu știa unde era, până când Charles Warren a făcut prima redescoperire. Dintr-odată, Isaia, care a profețit: Scutură-ți țărâna de pe tine, scoală-te și șezi în capul oaselor, Ierusalime !, dintr-odată vedem că profeția se împlinește. Prima dată când citim despre Ierusalim este în Geneza, când Avraam îl întâlnește pe Melchisedec, chiar aici, în valea Chedronului. Melchisedec este împăratul Salemului, sau cum spunem noi în ebraică, Shalem. Ei se întâlnesc aici și servesc împreună pâine și vin. Tot acolo citim că, pentru prima dată, Avraam dă zeciuială lui Melchisedec.

Avraam este omul în care vor fi binecuvântate toate națiunile pământului. În Ierusalim nu mai sunt prea multe lucruri din vremea patriarhilor, însă la mai puțin de 15 km de aici, în orașul vestic Hebron, aceste rămășițe din epoca bronzului arată crâmpeie din orașul unde Avraam și-a întins corturile. În apropiere se află peștera patriarhilor, locul peșterii Macpela din Biblie. Încă din anul 1000 î.H., acesta a fost locul cumpărat de Avraam pentru a o îngropa pe soția lui, Sara. Monumentul, ridicat de împăratul Irod, se spune că ar adăposti mormintele patriarhilor și soțiilor lor.

Deși Avraam este tatăl națiunii Israel, arheologia Bibliei începe abia după 800 de ani, cu unul din descendenții săi, cel mai mare rege al Israelului.

Știre prezentată în cadrul emisiunii „Jerusalem DateLine” 367, difuzată la Alfa Omega TV în februarie 2020. Click pentru alte știri și reportaje creștine: https://alfaomega.tv/stiri

Urmărește acum cele mai noi știri și reportaje creștine accesând pe pagina noastră de facebook: @StirileAlfaOmega! https://facebook.com/StirileAlfaOmega


Sursa: