Totalitarismul american | Știre Alfa Omega TV
06 Nov, 2020 - Alfa Omega TV

Totalitarismul american | Știre Alfa Omega TV

Acte violente pe străzi, cultura apelului nimicește libertatea cuvântului, marginalizarea credincioșilor, pângărirea non-conformiștilor. Oare America se îndreaptă spre totalitarism? Care ar trebui să fie reacția Bisericii? Gary Lane vine cu o avertizare de rău augur.

Gary Lane: Pentru mulți dintre noi totalitarismul înseamnă ”1984” de George Orwell sau fosta Uniune Sovietică. Guvernele împrăștie teroare și suferință în rândul oamenilor pentru a-i forța să se conformeze. Porivit redactorului-șef de la American Conservative, America va deveni în curând un stat totalitar. Premiza lui Rod Dreher apare în noua sa carte: “Live Not by Lies: A Manual for Christian Dissidents.”.

Rod Dreher: Versiunea noastră e mai blândă: se va ajunge la probleme economice, marginalizare și pângărire pentru a înlătura creștinii de pe scena publică și pentru a ne constrânge să acceptăm ideologia de stânga. Faptul că versiunea este mai blândă nu înseamnă că regimul nu va fi totalitar.

Gary Lane: Imediat după cel de Al Doilea Război Mondial, filozoful de origine germană Hannah Arendt a scris că singurătatea și înstrăinarea socială au fost prevestitorii apariției totalitarismului atât în Germania nazistă, cât și în Rusia bolșevică. Potrivit lui Dreher, în prezent, rețelele de socializare sunt responsabile în mare parte de izolare și de anxietate, mai ales în rândul tinerilor.

Rod Dreher: Ei caută cu disperare să rezolve problemele lor legate de înstrăinare și de anxietate. Astfel, acceptă un idol fals, care va fi totalitar și care le va spune că le poate rezolva toate problemele. Asta s-a întâmplat și în Rusia și asta s-a întâmplat și în Germania. Asta se va întâmpla și aici.

Gary Lane: Cei care promovează valorile iudeo-creștine și resping minciunile noului stat american de dreapta vor fi marginalizați și vor fi persecutați.

Rod Dreher: Creștinii conservatori, bisericile lor și instituțiile lor sunt considerate piedici în calea progresului. Dacă vă opuneți drepturilor LGBT, de exemplu, dacă vă opuneți avortului, dacă vă opuneți Teoriei critice a rasei, atunci reprezentați o problemă.

Gary Lane: Înstrăinați și stresați în urma restricțiilor impuse din cauza pandemiei, tinerii americani ies pe stradă și cer schimbări sociale. O doctrină radicală care se numește Teoria critică a rasei alimentează frustrările lor. Anne Hendershott este director la Centrul Veritas pentru Etică și Viață Publică la Universitatea Franciscană din Steubenville. Ea este autoarea cărții ”The Politics of Envy”. Potrivit profesoarei Hendershott, Teoria critică a rasei dezbină americanii prin promovarea invidiei.

Anne Hendershott: Văd o intensificare enormă a discursului care încurajează invidia. Cred că asta este ceva foarte rău. Sunt de părere că creștinii știu că invidia este un păcat serios, este unul dintre păcatele capitale.

Gary Lane: Potrivit lui Hendershott, politicienii instigă la ură și la revoltă prin promovarea publică a doctrinei critice a rasei.

Anne Hendershott: Când auziți un politician ca primarul de Blasio în New York care spune: ”sunt mulți bani în New York aflați în mâini greșite”, el vă spune că aceia sunt banii voștri și că trebuie să îi luați înapoi de la ei.

Rod Dreher: Toți creștinii trebuie să se opună rasismului. Teoria critică a rasei este ceva diferit. Ea trage o linie între bine și rău, între rase și înstrăinează rasele și ne divizează atunci când ar trebui să fim uniți.

Gary Lane: În loc să aplice tactici dure pentru a controla oamenii, Dreher consideră că viitorul guvern al Statelor Unite va aplica o abordare blândă, mai puțin violentă.

Rod Dreher: Vom vedea în această țară ceva ce există deja în China: un sistem de credite sociale prin care se monitorizează tot ce fac cetățenii Chinei. Ei obțin informații din calculatoare, de pe internet și pun oamenii pe categorii. Pe măsură ce adoptă tot mai mult o atitudine socială pozitivă din punct de vedere comunist, li se înmulțesc tot mai mult privilegiile.

Gary Lane: Cei care merg la biserică vor avea un număr de credite mai scăzut și astfel, mai puține privilegii, cum ar fi să își poată trimite copilul la facultate. Potrivit lui Dreher, nu contează cine va fi ales președinte, deoarece nici Biden nici Trump nu pot schimba situația. El spune că trăim durerile facerii unei revoluții culturale.

Rod Dreher: Această tendință trece prin instituții, prin biserici, prin universități, prin seminarii, prin corporații, iar noi, creștinii, trebuie să ne pregătim.

Știre difuzată în cadrul emisiunii „Mapamond Creștin” 851, difuzată la Alfa Omega TV în octombrie 2020. Click pentru alte știri și reportaje creștine: https://alfaomega.tv/stiri

Urmărește acum cele mai noi știri și reportaje creștine accesând pe pagina noastră de facebook: @StirileAlfaOmega! https://facebook.com/StirileAlfaOmega


Sursa: