Reforme religioase în Sudan | Știre Mapamond Creștin
30 Jul, 2020 - Alfa Omega TV

Reforme religioase în Sudan | Știre Mapamond Creștin

Cei care părăsesc islamul pentru creștinism sau pentru orice altă credință pot fi condamnați la moarte în multe țări musulmane. Cu puțin timp în urmă, exact așa au stat lucrurile și în Sudan, situat în partea de nord a Africii. Însă noul guvern al țării a anulat această lege controversată. Recent, Geroge Thomas de la CBN a stat de vorbă despre acest eveniment extraordinar cu vice-președintele Comisiei Americane pentru Libertatea Religioasă Internațională.

George Thomas: Dacă un musulam din Sudan ar decide să abandoneze credința sa sau să se convertească la o altă religie, de exemplu la creștinism, acea persoană ar fi lapidată. Timp de apropae 30 de ani, legea privind apostazia în Sudan, bazată pe legea islamică Șaria, a condamnat la moarte pe oricine care a încălcat această lege. În prezent, printr-o schimbare dramatică, țara cu o populație majoritar musulmană din Africa a decis să șteargă pedeapsa cu moartea și a introdus multe reforme politice care, potrivit experților, vor îmbunătăți viața poporului sudanez, mai ales a femeilor și minorităților religioase. Comisia Statelor Unite pentru Libertatea Religioasă Internațională a salutat măsurile luate de guvernul interimar sudanez, numind reformele legislative, citez: ”semnificative și istroice.” Vice-președintele Comisiei, Anurima Bhargava ni se alătură pentru mai multe detalii. Vă mulțumesc pentru prezență. Sudanul a fost una dintre cele 12 țări din lume, care a pedepsit apostazia cu moartea. Situația s-a schimbat. Cât de semnificativă este această schimbare?

Anurima Bhargava: Este extrem de semnificativă. Sudanul a fost condus timp de 30 de ani de un regim islamic. În urma unor proteste, guvernul a fost înlăturat. În prezent, au loc reforme masive în toată țara. Recent, guvernul s-a asigurat ca apostazia să nu mai fie pedepsită cu moartea. Pentru Comisie și pentru mulți alții din întreaga lume, Sudanul este un exemplu pentru modul în care se poate trece de la un regim restrictiv, mai ales pentru femei, la o țară unde este loc pentru toate credințele religioase și unde libertatea religioasă poate prospera.

George Thomas: Îmi amintesc că am relatat conflictul din Sudan timp de mulți ani, indiferent dacă a fost cu Darfur sau între nord și sud. Faptul că o țară majoritar musulmană a implementat astfel de reforme în domeniul codului penal islamic este semnificativ. Amendamentul este o veste bună pentru comunitatea non-musulmană din Sudan, așa este?

Anurima Bhargava: Este o veste bună pentru comunitatea non-musulmană. De la instaurarea guvernului civil și militar anul trecut în luna august, am văzut multe reforme. Crăciunul a fost declarat sărbătoare națională. Au dizolvat consiliile care au intimidat bisericile și practicile lor. O femeie coptă face parte din una dintre cele mai importante consilii din Sudan. Recent, au avut loc reforme care includ interzicerea mutilării genitale a femeilor și reforme privind interzicerea alcoolului. De aceste reforme beneficiează nu doar comunitățile creștine, care sunt persecutate de multă vreme, dar și comunitățile musulmane. A existat o lege potrivit căreia, femeile aveau nevoie de permisiune din partea unui bărbat pentru a călători în străinătate. Toate fac parte din această serie de reforme, care include și legea privind apostazia.

Știrea face parte din emisiunea „Mapamond creștin” 837, difuzată în iulie 2020.

Alte știri aici: https://alfaomega.tv/stiri

Urmărește noua pagină de Facebook Știrile Alfa Omega: https://facebook.com/StirileAlfaOmega


Sursa: