Războiul dintre Armenia și Azerbaidjan, un conflict vechi de zeci de ani | Știre Alfa Omega TV
15 Oct, 2020 - Alfa Omega TV

Războiul dintre Armenia și Azerbaidjan, un conflict vechi de zeci de ani | Știre Alfa Omega TV

Armenia și Azerbaidjan sunt în război. Conflictul a început în a doua parte a lunii septembrie, readucând în obiectiv o dispută veche de zeci de ani asupra unei regiuni numită Nagorno-Karabah. Azerbaidjanul are pretenții asupra acelei zone, deși cei mai mulți locuitori sunt armeni. După cum relatează Chris Mitchell de la Ierusalim, deși conflictul este redus în acest moment, s-ar putea amplifica.

În bătaia focului de artilerie, mii de refugiați fug să-și scape viața, în timp ce alții caută adăpost în zona de conflict. „Se aud bombardamente. Clădirile și casele sunt distruse. Ne temem foarte tare! Cum vom putea face față? Cât va dura?”

Zona disputată din Nagarno-Karabah se află aici, între Armenia și Azerbaidjan. La căderea URRS în 1991, această regiune autonomă din Azerbaidjan a votat să se alăture Armeniei. La scurt timp, tensiunile crescânde dintre creștinii armeni și azerii predominant musulmani au dus la iscarea unui război, în care au murit 30 000 de oameni.

Deși luptele au încetat atunci, forțele armene au controlat Nagorno-Karabah, în timp ce comunitatea internațională recunoștea zona ca fiind parte din Azerbaidjan. Conflictul a rămas nerezolvat până astăzi. Ambele națiuni dau vina una pe cealaltă, în timp ce ONU face apel la încetarea conflictului. Multor armeni conflictul le amintește de genocidul din 1915, când Turcia a ucis 1,5 milioane de armeni.

„Nu folosesc deloc un limbaj incendiar când spun că aceasta este politica Turciei de a continua genocidul armenilor. Uitați-vă ce implementează Turcia în zona Mediteranei, în Libia, Siria și Irak. Eu nu am niciun dubiu că aceasta este o politică de a continua genocidul armenian și de a reinstaura imperiul turc.” Lela Gilbert de la Family Research Council spunea lui Gary Lane de la CBN că nu este vorba doar de o dispută teritorială. „Este un conflict religios și mass-media ascunde că acesta ar fi motivul real. De obicei ei se referă la conflict ca fiind unul de natură etnică sau teritorială, dar fără îndoială acesta este un conflict religios și în acest moment Turcia a sărit în ajutor cu mercenari, de fapt jihadiști, aceasta făcând situația cu atât mai volatilă. El are în plan înființarea unui nou imperiu otoman, el fiind califul. De aceea președintele Turciei, Erdogan, are această poziție.”

Statul-înfrățit Azerbaidjan a demarat o ofensivă majoră pentru a-și proteja teritoriile și să elibereze regiunea Nagorno-Karabah, aflată sub ocupație. Armata azeră, care avansează cu succes pe front, a eliberat multe locuri. „Cu toate capabilitățile noastre și din toată inima noastră, vom continua să fim de partea azerilor.”

Președintele francez, Emmanuel Macron, a acuzat Turcia că a trimis jihadiști sirieni în luptă, iar Baroness Cox, avocat pentru drepturile omului, raporta că Turcia controlează operațiunile aeriene din Azerbaidjan.

Știrile CBN a aflat că mai multe parlamente europene se sfătuiesc să-i spună lui Erdogan că nu vor veni în ajutorul Turciei ca membru al NATO când va avea nevoie și îndeamnă SUA să procedeze la fel. ONU, Rusia și SUA au îndemnat la armistițiu, dar Azerbaidjanul spune că acesta va fi condiționat de retragerea Armeniei din regiunea Nagorno-Karabah. Armenia, o națiune declarată creștină încă din anul 301, vede acest conflict ca pe o luptă pentru supraviețuire în care nu au la cine să apeleze decât la Dumnezeu. Aceasta aduce aminte de secolul al III-lea, vremea când Sfântul Grigore a adus acolo creștinismul. Sergey Rakhuba de la Mission Eurasia cheamă mijlocitorii să se roage pentru destinul spiritual al Armeniei.

Vorbesc în numele națiunii creștine armene și lansez o provocare întregii familii creștine de pe glob, să ne rugăm, să îi susținem și să ne amintim de ei în timp ce încearcă să-și apere teritoriile suverane din propria națiune. Între timp, luptele continuă. Chris Mitchell, Știrile CBN, Ierusalim.

Știre difuzată în cadrul emisiunii „Jerusalem DateLine” 349, difuzată la Alfa Omega TV în octombrie 2020. Click pentru alte știri și reportaje creștine: https://alfaomega.tv/stiri

Urmărește acum cele mai noi știri și reportaje creștine accesând pe pagina noastră de facebook: @StirileAlfaOmega! https://facebook.com/StirileAlfaOmega

Vizitează-ne, uite toate locurile unde te așteptăm:

-pe site: https://alfaomega.tv/

- pe Instagram: https://www.instagram.com/alfaomegatv/

- pe Facebook: https://www.facebook.com/alfaomegatv/

- pe pagina de Facebook „Știrile Alfa Omega”: https://facebook.com/StirileAlfaOmega

- pe YouTube: https://www.youtube.com/alfaomegatv

-pe canalul de televiziune Alfa Omega TV


Sursa: