Polonia se pregătește să interzică avorturile aproape în totalitate | Știre Alfa Omega TV
23 Oct, 2020 - Alfa Omega TV

Polonia se pregătește să interzică avorturile aproape în totalitate | Știre Alfa Omega TV

Curtea Constituțională a Poloniei este așteptată să dea o hotărâre care ar putea duce la interzicerea aproape totală a avortului. Aceasta, în condițiile în care țara are deja unele din cele mai stricte legi în domeniu din Europa, avortul fiind permis doar în caz de viol sau incest, dacă sănătatea mamei este în pericol sau dacă fătul are probleme grave, relatează BBC.

Curtea trebuie să decide dacă o lege din 1993, care permite avortul în cazul unor defecte congenitale ale fătului este constituțională.

Grupurile pentru drepturile omului au cerut autorităților să nu sporească restricțiile, pentru că aproape toate avorturile făcute în Polonia au loc în cazurile în care fătul are dizabilități severe. 

De asemenea, în Parlament a fost introdus un proiect de lege care prevede de asemenea interzicerea avorturilor în cazurile de dizabilități ireversibile la făt, proiect susținut de partidul naționalist Lege și Dreptate.

Trei grupuri internaționale pentru drepturile omului - Amnesty International, Centrul pentru Drepturile Reproductive și Human Rights Watch - au declarat că vor trimite monitori independenți în fața instanței.

Un proiect mai vechi menit să restrângă și mai mult avorturile, susținut în 2016 de Lege și Dreptate, a stârnit proteste uriașe. Guvernul a dat înapoi în urma acestora.

Sursă: Digi24


Sursa: