Miracol de Crăciun | Știre Alfa Omega TV
23 Dec, 2020 - Alfa Omega TV

Miracol de Crăciun | Știre Alfa Omega TV

În romanul clasic: ”Pe frontul de vest nimic nou” autorul și veteranul german Erich Maria Remarque a vorbit despre un război care a cauzat ”anihilarea tuturor sentimentelor umane”. Ororile Primului Război Mondial au dus la acea concluzie, însă în mijlocul acelui conflict a avut loc o celebrare a Crăciunului, care ne vorbește despre profunzimea uimitoare a naturii umane. John Jessupde la CBN vine cu mai multe detalii.

John Jessup: Anual, Andrew Hamilton aduce o coroană la Monumentul Primului Război Mondial într-un sat mic englez, pentru a-l omagia pe bunicul său, pe care de-abia l-a cunoscut. Ce vă amintiți despre el?

Andrew Hamilton: Îmi amintesc de un om bătrân, care striga mult deoarece era surd. El și-a pierdut auzul în Primul Război Mondial. Mi s-a părut înspăimântător. Când am citit jurnalele sale, m-au uimit experiențele prin care a trecut.

John Jessup: Așa cum Hamilton scrie în cartea sa ”Meet at Dawn, Unarmed”, bunicul său, căpitanul Robert Hamilton a scris jurnale între 1913 și 1950. Majoritatea anilor au fost destul de obișnuiți, cu o singură excepție remarcabilă - 1914.

John Jessup: Hamilton a făcut parte din valul inițial de trupe britanice ale Primului Război Mondial. Pe vremea aceea, s-a crezut că luptele vor lua sfârșit înainte de Crăciun. Cu o zi înainte, trupele germane au invadat Belgia. Apoi, Anglia s-a alăturat luptei. Cine a rămas prins în mijloc? Țara mică a Belgiei.

Piet Chielens: Această zonă provincială, rurală a Belgiei, a ajuns aproape în centrul atenției lumii. În copilărie am ascultat povestirile persoanelor în vârstă din satul meu, care au avut legătură cu războiul.

John Jessup: Trupele germane au trecut prin Beglia, lăsând în urmă distrugere, și au pătruns în Franța. Forțele aliate le-au oprit lângă Paris și le-au împins înapoi, până la un anumit punct. S-a ajuns la o fundătură cu tranșee în ambele părți.

Andrew Hamilton: ”19 septembrie, numeroase persoane ucise și rănite în tranșee în urma bombardamentelor de artilerie. Aceasta a fost, fără excepție, cea mai tristă noapte din viața mea. Toată noaptea am stat în apa care a ajuns până la glezne, în ploaie torențială.”

John Jessup: Aceasta este una dintre tranșeele originale de acum mai bine de 100 de ani. S-au construit două linii paralele, în zig-zag, de către nemți și de către forțele aliate, care s-au întins pe 725 de km. În unele părți, armatele inamice erau la doar 47 de metri distanță una de cealaltă.

Piet Chielens: Ambele părți au construit tranșee. A venit vremea rece. Deodată, inamicul numărul unu a fost frigul, nu adversarul aflat pe zona neutră, ci frigul.

John Jessup: Artistul Bruce Bairnsfather era un ofițer în Regimentul Regal Warwickshire al căpitanului Hamilton. El a relatat experiențele sale legate de război în cartea ”Bullets &Billets.”

Bruce Bairnsfather: ”Îmi aduc aminte că a fost o perioadă nefastă, deoarece festivitățile legate de Cărciun fuseseră anulate.”

Kurt Zehmisch: ”Imediat după ce ne-am dus în tranșee, noi și britanicii am încercat să atragem atenția asupra celuilalt”.

Andrew Hamilton: ”Spiritul Crăciunului a început să ne cucerească pe toți și am încercat să găsim o cale pentru ca următoarea zi, Cărciunul, să fie diferit.

Kurt Zehmisch: ”Un englez a strigat spre tranșeele noastre: ”Vă doresc Crăciun fericit și La mulți ani!” Noi i-am răspuns, lui și tovarășilor săi: ”Vă mulțumim foarte mult, asemenea!”

”25 decembrie. O zi unică în istoria lumii. Am cunoscut ofițerul lor și ne-am înțeles într-un armistițiu local de 48 de ore. Din câte am înțeles, acest efort depus de noi s-a extins pe întreaga linie de front, din câte am auzit.”

Kurt Zehmisch: ”Astfel, a început celebrarea Crăciunului, celebrarea dragostei, când dușmanii au devenit prieteni pentru o scurtă vreme.”

Andrew Hamilton: Iată soldații Armatei germane. Nu a existat niciun pic de ură din partea celor două părți în acea zi.

John Jessup: Deși luptele au continuat în mare parte pe Frontul de vest, armistițiul neautorizat s-a extins pe linia britanică de-a lungul a 45 de kilometri. Ambele părți au ajutat la îngroparea morților, au făcut schimb de daruri, de mâncare, de tabac și de nasturi și în unele sectoare au jucat fotbal pe terenul neutru.

Kurt Zehmisch: Totul a fost așa de frumos, însă ciudat. Nu voi uita niciodată această celebrare a Crăciunului.

John Jessup: Soldații au mai petrecut trei Crăciunuri pe Frontul de vest înainte de terminarea războiului, însă nimic asemănător nu a mai avut loc. Mai târziu, Sir Arthur Conan Doyle l-a descris ca fiind ”un episod uman în mijlocul tuturor atrocităților care au pătat memoria războiului.”

Știre difuzată în cadrul emisiunii „Mapamond Creștin” 858, difuzată la Alfa Omega TV în decembrie 2020. Click pentru alte știri și reportaje creștine: https://alfaomega.tv/stiri

Urmărește acum cele mai noi știri și reportaje creștine accesând pe pagina noastră de facebook: @StirileAlfaOmega! https://facebook.com/StirileAlfaOmega


Sursa: