Israelul cere marilor puteri să nu reintre în acordul nuclear | AO NEWS
08 Apr, 2021 - Alfa Omega TV

Israelul cere marilor puteri să nu reintre în acordul nuclear | AO NEWS

Israelul cere marilor puteri să nu reintre în acordul nuclear din 2015 cu Iranul pe fondul reluării negocierilor indirecte între Republica Islamică și Statele Unite la Viena. Un Iran înarmat nuclear ar fi o amenințare existențială pentru Israel și o amenințare foarte importantă pentru securitatea întregii lumi.

Vorbind la o reuniune a partidului Likud, primul ministru Benjamin Netanyahu a cerut țărilor semnatare a acordului, dar mai ales SUA, să nu revină la acordul nuclear din 2015, pe care liderul israelian l-a etichetat drept „periculos”. Și alte țări arabe din zonă privesc acordul cu Iranul ca fiind o greșeală.

Comentariile lui Netanyahu au venit pe fondul eforturilor reînnoite ale Rusiei, Chinei, Franței, Marii Britanii și Germaniei de a relansa Planul Comun de Acțiune Cuprinzător, care este termenul tehnic pentru acordul nuclear din 2015. În prezent se caută stabilirea unei foi de parcurs pentru ca Iranul să respecte restricțiile internaționale asupra programului său nuclear în schimbul unei ridicări parțiale a sancțiunilor impuse regimului ayatollah sub administrația Trump. Ca parte a acestor eforturi, Iranul și Statele Unite au convenit să organizeze discuții indirecte preliminare, care au început zilele trecute în capitala Austriei, Viena.

Sursă: TV7


Sursa: