Hristos a înviat!
08 Apr, 2021 - Alfa Omega TV

Hristos a înviat!

Creștinii catolici, reformați, evanghelici, evreii și creștinii neoprotestanți din multe țări ale lumii au celebrat Paștele. Moartea și învierea lui Isus a adus mântuire eternă celor care cred, însă scepticii se întreabă dacă Mesia există cu adevărat și Biblia spune adevărul Paul Strand de la CBN a vorbit cu doi bărbați, care timp de mai multe decenii au strâns dovezi. Urmăriți reportajul.

Paul Strand: Alex McFarland este un apologet creștin de top. Dacă vă întrebați, asta nu înseamnă că își cere scuze pentru credința sa, ci înseamnă că el apără istoria lui Hristos și ne spune de ce ne putem încrede în El. Pentru a ajunge acolo, mai întâi vreau să explic ce vor istoricii.

Alex McFarland: Ei vor mărturiile unor martori oculari. Ei vor mai multe mărturii. Ei vor mărturii timpurii. Și a patra este mărturia ostilă.

Paul Strand: În ce privește martorii oculari și timpurii, Evangheliile după Matei, Marcu, Luca și Ioan au fost scrise de bărbați care, ori L-au cunoscut pe Isus în persoană, ori au primit datele de la martori oculari ca Maria, mama lui Isus și de la alții. Epistolele lui Pavel sunt scrise de un bărbat care s-a întâlnit cu Hristos Cel înviat.

Alex McFarland: Evangheliiile au fost scrise la 10 ani după răstignire.

Paul Strand: Comparați acele Evanghelii cu cele 643 copii antice ale Iliadei lui Homer, de autenticitatea căreia savanții nu se îndoiesc.

Alex McFarland: Însă de la vremea scrierii acelor copii pe care le avem au trecut mai bine de 500 de ani. De fapt, au trecut în jur de 900 de ani. Avem analele lui Cezar, în zeci de copii. De la copiile cele mai timpurii au trecut aproape o mie de ani, un mileniu.

Paul Strand: Comparați asta cu adevărurile principale despre Hristos.

Alex McFarland: Partea importantă a identității lui Isus, a mesajelor, a recomandărilor a început să circule la opt săptămâni după răstignire.

Paul Strand: În ce privește mărturia ostilă, sau cel puțin nu pro-creștină, multe surse externe au scris despre acest Isus.

Paul Strand: Will Durant, care a fost ateu o mare parte a vieții sale, însă chiar și așa a fost istoricul cel mai de încredere, a măturisit următoarele:

Alex McFarland: Cele patru Evanghelii sunt de o încredere absolută din punctul de vedere al unui istoric.

Paul Strand: Durant ar spune că dacă le respingeți, atunci:

Alex McFarland: Ar trebui să respingem sute de alte nume antice, de autenticitatea cărora niciun istoric nu ar îndrăzni să se îndoiască, Aristotel, Iulius Cezar, oameni despre care nu avem așa de multe dovezi ca despre Isus.

Paul Strand: Cineastul Rick Larson a găsit dovezi despre Hristos și despre lumea miraculoasă care L-a înconjurat într-un domeniu diferit. El a găsit dovezi științifice.

Rick Larson: Sunt două mari evenimente în Creștinism: întruparea și execuția, și mai apoi învierea. Sunt cele două evenimente importante. Acestea sunt cele două dovezi pe care Dumnezeu a decis să ni le lase pentru a arăta că acestea au avut loc.

Paul Strand: În documentarul ”Steaua din Betleem”, Larson a găsit faptul că a existat cu adevărat o lumină pe cer, care i-a îndrumat pe magi până la pruncul Isus. Acest eveniment a fost gravat pe monedele din acea vreme. ”The Christ Quake” ne arată modul în care echipa lui Larson a găsit în pământul, cândva acoperit de Marea Moartă, structuri sedimentare rămase după un cutremur puternic, în urma căruia au crăpat pietre chiar în minutele în care a murit Isus. Toate astea dovedesc pentru Larson cine este Dumnezeu.

Rick Larson: Cele două documentare arată că steaua Betleeemului a fost reală și că acel cutremur a existat. El este Domnul cerurilor și al pământului. El a decis să lase destule dovezi pentru ca noi să vedem că acele lucruri sunt adevărate.

Paul Strand: Evanghelia după Matei descrie atât steaua, cât și cutremurul.

Rick Larson: Atât pentru steaua din Betleem, cât și pentru cutremurul de la cruce, adevărurile științifice întemeiate sunt în concordanță cu cele scrise în Matei.

Paul Strand: În ce privește însemnările, vă amintiți de acele sute de copii antice după Iliada lui Homer sau zecile de copii ale biografiei lui Cezar? Ei bine, există mult mai multe manuscrise ale Noului Testament.

Alex McFarland: Fragmente, porțiuni, copii complete după Noul Testament, în jur de 30.000 de copii.

Paul Strand: Și dacă nu am avea acele copii:

Alex McFarland: Am putea reconstrui textul întregului Nou Testament, de la Matei la Apocalipsa, bazat doar pe mai bine de jumătate de milion de versete ale liderilor Bisericii timpurii, care au fost descoperite.

Paul Strand: Istoria de încredere din Noul Testament a schimbat în cele din urmă modul de gândire al istoricului Durnat.

Știre difuzată în cadrul emisiunii „Mapamond Creștin” 873, difuzată la Alfa Omega TV în aprilie 2021. Click pentru alte știri și reportaje creștine: https://alfaomega.tv/stiri

Urmărește acum cele mai noi știri și reportaje creștine accesând pe pagina noastră de facebook: @StirileAlfaOmega! https://facebook.com/StirileAlfaOmega


Sursa: