Evreii din întreaga lume sărbătoresc Hanuka - Sărbătoarea luminilor | Știre Alfa Omega TV
18 Dec, 2020 - Alfa Omega TV

Evreii din întreaga lume sărbătoresc Hanuka - Sărbătoarea luminilor | Știre Alfa Omega TV

Timp de opt zile, evreii din întreaga lume sărbătoresc Hanuka, o sărbătoare care marchează o victorie măreață din urmă cu peste 2 000 de ani. În acest an, situația va fi puțin diferită din cauza virusului, dar putem să vedem cum ar arăta Hanuka într-un an fără COVID.

Mii de israelieni vin la Ierusalim pentru a celebra sărbătoarea și a vedea lumânările aprinse. Peste tot în lume, evreii spun rugăciuni speciale în care Îi mulțumesc lui Dumnezeu pentru minunile din trecut și din prezent și aprind un candelabru special, o Menora numită Hanukia, care luminează opt zile. Aceasta e o sărbătoare despre spiritualitate, despre valori și despre legătura cu Dumnezeu.

Mulți israelieni vin aici și toată lumea e atrasă de lumini. Hanuka, cunoscută și ca Sărbătoarea dedicării, nu apare în Vechiul Testament, dar apare în Noul Testament, în Ioan 10:22: În Ierusalim se prăznuia atunci Praznicul Înnoirii Templului. Era iarna. Și Isus Se plimba prin Templu, pe sub pridvorul lui Solomon.

CBN s-a alăturat Rebecăi Spiro și familiei pentru această sărbătoare evreiască. E o sărbătoare a libertății religioase, a victoriei împotriva opresiunilor și a rededicării Templului. În secolul al II-lea î.H., evreii din Iudeea s-au răsculat împotriva seleucizilor. Seleucizii încercau să le impună cultura lor, forțând evreii să mănânce carne de porc și au interzis ținerea sabatului, citirea Torei și circumcizia. Mai rău, seleucizii au profanat Templul de la Ierusalim și l-au dedicat zeului grec Zeus. Conduși de o familie de preoți, Macabeii, evreii au recâștigat Ierusalimul și au rededicat Templul. Au dorit însă să aprindă Menora, dar n-a mai rămas decât foarte puțin ulei sfânt.

Celebrăm cele opt zile în care Menora a luminat atunci, ceva ce a fost un miracol. Sărbătorim și victoria militară. Mâncărurile prăjite, precum clătitele cu cartofi și gogoșile sunt o altă tradiție de Hanuka. Familia Spiro și vecinii au și ei tradiția lor pentru promovarea unității dintre israelienii seculari și cei religioși. Scoatem afară o masă pe care punem băuturi calde, și cum mii de oameni trec prin Orașul Vechi pentru a vedea luminile, noi le oferim o cană cu ceva cald. Spiro spune că sărbătoarea are un mesaj pentru astăzi. Indiferent ce se întâmplă, candelele noastre rămân aprinse. Civilizațiile au venit și au trecut, dar poporul evreu încă e aici.

Emisiunea „Jerusalem DateLine” 358 este difuzată la Alfa Omega TV în decembrie 2020. Click pentru alte știri și reportaje creștine: https://alfaomega.tv/stiri

Urmărește acum cele mai noi știri și reportaje creștine accesând pe pagina noastră de facebook: @StirileAlfaOmega! https://facebook.com/StirileAlfaOmega


Sursa: