Călătorie virtuală: locul unde a avut loc Cina cea de Taină | Mapamond creștin 827
21 May, 2020 - Alfa Omega TV

Călătorie virtuală: locul unde a avut loc Cina cea de Taină | Mapamond creștin 827

În cadrul vizitei noastre virtuale, urmează să ne oprim într-unul din locurile cele mai sfinte din Noul Testament. Tehnologia de vârf contribuie la dezvăluirea secretelor Camerei de Sus. Urmăriți reportajul.

Chris Mitchell: Biblia spune că Isus a avut o ultimă cină de Paște împreună cu ucenicii, înainte să meargă la cruce. Cenaclul de pe Muntele Sionului se crede a fi locul cu pricina, dar unde a avut loc cu adevărat? Pelerinii creștini din toată lumea vin la Odaia de sus pentru a comemora Cina cea de Taină. Acum, arheologii israelieni cunosc mai multe decât oricând despre acest loc.

Amit Reem: Odaia Cinei e unul din cele mai sfinte locuri din Ierusalim. Aici nu am putut să efectuăm săpături arheologice, așa cum se procedează în mod clasic.

Chris Mitchell: Atunci au apelat la tehnologii de ultimă generație pentru a redescoperi secretele Odăii de Sus.

Amit Reem: Folosind măsurători cu laser, scanare cu laser și o tehnică fotografică avansată, am reușit să creăm un model tridimensional precis al locului. Am reușit chiar să pătrundem în pietrele de la intrare.

Chris Mitchell: De ani de zile, mulți se întrebau când s-a construit camera și dacă acesta e, într-adevăr, locul cu pricina.

Amit Reem: Deodată am avut de descifrat semne și simboluri de pe perete și am putut să datăm locul. Această structură frumoasă datează din perioada cruciaților.

Chris Mitchell: Arheologul Amit Reem ne spunea că ei au descoperit două simboluri biblice nemaivăzute în Odaia de sus.

Amit Reem: Pe o piatră de fundație se poate vedea scris: Sfântul Miel, Agnus Dei.

Chris Mitchell: Pe altă piatră de fundație apare un leu.

Amit Reem: Leul e de fapt un simbol al împăratului David. Acum știm, potrivit Bibliei, că Isus provine din dinastia davidică.

Chris Mitchell: Sub biserica cruciată din secolul al XII-lea, există dovezi că ar fi fost o biserică bizantină magnifică din secolul al IV-lea.

Amit Reem: Posibil că bizantinii au clădit biserica lor pe locul mult mai vechi și sfânt.

Chris Mitchell: Pentru mulți, vizita la Odaia de sus e o experiență mișcătoare.

Marie Christina Kaul: E fantastic, e ca și cum acest loc are o prezență puternică. E ca o notă diferită în gama cântecului Domnului.

Todd McDowell: Faptul că sunt în acest moment în Israel și mă aflu în locuri precum Odaia de sus, contează enorm pentru credința mea.

Chris Mitchell: Reem spune că fiind arheolog, a învățat ceva despre tradiții.

Amit Reem: Ia aminte la tradiția veche, explorează acolo, fiindcă înăuntru sunt ascunse adevăruri.

Aici găsești edițiile emisiunii „Realități și perspective”, precum și alte materiale despre înțelegerea vremurilor: https://alfaomega.tv/intelegereavremurilor

Reportajul face parte din emisiunea „Mapamond creștin” 827, difuzată în mai 2020. Alte știri și reportaje prezentate din perspectivă creștină te așteaptă aici: https://alfaomega.tv/stiri

Fii parte la răspândirea Cuvântului Domnului, la vestirea venirii Lui și la echiparea credincioșilor: https://alfaomega.tv/donatii


Sursa: