Bisericile de la râul Iordan sărbătoresc botezul lui Isus
01 Feb, 2021 - Alfa Omega TV

Bisericile de la râul Iordan sărbătoresc botezul lui Isus

Deși epidemia împiedică creștinii și alți turiști să vină în Țara Sfântă, Israelul îi ajută pe creștinii locali aflați în carantină să celebreze sărbătoarea lor. Cum anume, ne arată corespondenta CBN în Orientul Mijlociu, Julie Stahl.

În fiecare an, cam 800 000 de pelerini și turiști vizitau acest loc sfânt, până a lovit COVID-19. Coronavirusul însă nu a oprit clerul Bisericii Ortodoxe să sărbătorească Botezul Domnului pe ambele maluri ale Iordanului. Este ziua în care ne amintim de botezul Domnului nostru Isus Hristos în râul Iordan de către Ioan Botezătorul. Aici este Qasr al Yahud, pe râul Iordan, locul unde mulți cred că Isus a fost botezat de Ioan. Se mai crede că pe aici au trecut și copiii lui Israel în țara promisă și tot aici, profetul Ilie ar fi plecat la cer în car de foc. Ceremonia din acest an este limitată din cauza coronavirusului. Anul trecut de exemplu, aici au fost peste 15 000 de oameni. Anul acesta au fost doar 50.

Ceremonia a început cu rugăciunile ortodocșilor greci de la mănăstirea Sfântul Ioan, după care această trupă de cântăreți a mărșăluit 1.5 km până la râul Iordan. Facem tot ce putem pentru a permite desfășurarea ceremoniilor creștine de la locul botezului, pentru a asigura libertatea religioasă și de închinare și mai ales pentru a proteja siguranța și sănătatea credincioșilor. Partea israeliană a locului de botez s-a deschis pentru public în 2011, cu toate că cele 250 ha din jur, cunoscut ca fiind pământul mănăstirilor, a rămas în afara limitelor de siguranță, până acum. Șapte biserici dețin proprietăți aici.

După Războiul de Șase Zile, aici a fost o zonă de luptă și au fost o mulțime de mine puse în sol în această zonă. După cum puteți vedea, granița dintre Israel și Iordania este foarte aproape de aici. Sharon Regev de la Ministerul Israelian de Externe spune că aceasta a permis teroriștilor să se poată infiltra ușor și ei foloseau mănăstirile pentru a se ascunde și a plănui noi atacuri. Zeci de ani a fost foarte greu să se ajungă la mănăstiri pentru rugăciune și închinare. Din cauza acestor probleme, autoritățile au blocat accesul către acestea începând din anii 70. În ultimii ani, atât ministerul apărării din Israel cât și Trustul Halo au depus mari eforturi pentru a îndepărta toate aceste mine și astfel să se poată relua slujbele în interiorul mănăstirilor. Aceasta a permis capelei franciscane, clădită în 1956, să țină primul serviciu religios din ultimii 40 de ani. Ținutul mănăstirilor se consideră a face parte din Cisiordania, dar aflat sub controlul de securitate al Israelului.

Slavă Domnului că armata a fost binevoitoare. Am discutat cu ei, iar ei ne-au ajutat.

Regev spune că Israelul s-a angajat să ofere libertate religioasă și va oferi accesul la locurile sfinte. Suntem singura democrație din Orientul Mijlociu și vrem să ne asigurăm că putem garanta acces complet la toate locurile sfinte și libertate de închinare pentru oameni din toate religiile, să poată veni aici, să se închine și să se bucure de credința lor. Toți așteaptă reîntoarcerea turiștilor și a pelerinilor după trecerea epidemiei. Julie Stahl, Știrile CBN, Qasr al Yahud, în Valea Iordanului.

Știre prezentată în cadrul emisiunii „Jerusalem DateLine” 363, difuzată la Alfa Omega TV în decembrie 2020. Click pentru alte știri și reportaje creștine: https://alfaomega.tv/stiri

Urmărește acum cele mai noi știri și reportaje creștine accesând pe pagina noastră de facebook: @StirileAlfaOmega! https://facebook.com/StirileAlfaOmega


Sursa: