Apare o nouă democrație în Orientul Mijlociu? | Știre Alfa Omega TV
27 Nov, 2020 - Alfa Omega TV

Apare o nouă democrație în Orientul Mijlociu? | Știre Alfa Omega TV

Una din zonele rănite de politica externă agresivă a Turciei este nord-estul Siriei. În octombrie 2019, Turcia a invadat regiunea, sub pretextul de a o curăța de teroriștii kurzi. Atunci, 200 000 de oameni au fugit de război și o democrație din regiune a fost amenințată.

Nadine Maenza, vicepreședintele Comisiei SUA pentru libertatea religioasă la nivel internațional, a vizitat regiunea și am discutat cu ea în studioul nostru din Ierusalim.

Chris Mitchell: Nadine Maenza, mulțumim pentru prezența în emisiune. Vorbește-ne despre scopul delegației voastre.

Nadine Maenza: Am venit în nord-estul Siriei pentru a înțelege condiția minorității religioase și felul cum guvernul de aici luptă să elibereze aceste zone de SI.

Chris Mitchell: Cum ai descrie regiunea față de alte regiuni din Orientul Mijlociu?

Nadine Maenza: Comisia SUA pentru libertatea religioasă la nivel internațional a identificat zona ca având printre cele mai bune condiții din regiune în ce privește libertățile religioase. Este singurul loc unde se poate schimba religia în mod legal, singurul loc unde convertiții pot construi biserici. Asemenea condiții nu se văd nicăieri în regiune.

Chris Mitchell: Și eu am fost acolo și am întâlnit mulți oameni. Cum ai descrie starea lor în acest moment, știind că în octombrie 2019 au avut un război crunt. Care este starea lor acum?

Nadine Maenza: Ei continuă dezvoltarea acestui guvern care protejează condițiile de aici, dar se tem că Turcia va reveni. Ei ne-au prezentat documente din partea ONU, Amnesty International și a altor organizații care spun că, atunci când turcii vin și ocupă teritorii, ei comit tot felul de atrocități împotriva yazidiților, a creștinilor și a altor minorități. Îi ucid, îi violează, îi răpesc, le distrug locurile de închinare. Ei văd acestea, văd că oamenii fug de acolo și se tem că aceasta ar putea continua și ar crea și mai multă instabilitate. Se tem că dacă vine regimul sirian, deși mulți spun că ei au făcut un pact cu creștinii pentru a-i proteja, dar dacă regimul revine în nord-estul Siriei, creștinii vor fi primii atacați, fiind văzuți ca neloiali lui Assad.

Chris Mitchell: Ce credeți că ar trebui să știe americanii despre această zonă?

Nadine Maenza: Trebuie să știe că este o zonă remarcabilă. Ei împărtășesc valorile noastre, sunt aliați de nădejde ai SUA și ar putea fi cel mai important refugiu pentru minorități din întreg Orientul Mijlociu. Acum este și o situație favorabilă pentru ei. Gândiți-vă că au eliminat complet extremismul, o performanță pe care noi nu am reușit-o nici în Afganistan, nici în Irak. Pentru asta e nevoie de guvernare, securitate și ideologie. Au înființat un sistem de votare și au securitatea asigurată de Forțele Democrate Siriene, cei mai puternici luptători la sol, iar ideologia lor este centrată în jurul libertății religioase, egalității între sexe și chiar a conservatorismului. E un refugiu pentru creștinii care vor să-și poată practica credința. Am întâlnit creștini kurzi care s-au convertit de la islam, care au primit autorizație să construiască o biserică. Niciunde în Orientul Mijlociu nu ți se permite așa ceva. Pentru SUA este un lucru foarte mărunt să îi susțină, să le ofere recunoaștere teritorială și să ridice sancțiunile, așa încât oamenii de afaceri să poată investi în acest guvern ca parte din viitoarea Siria. Ar trebui să fie incluși în negocierile de nivel înalt legate de viitorul Siriei. Are sens. Pare a fi un vis al conservatorilor. Cei mai mulți oameni sunt însă în necunoștință de cauză. Eu am fost personal aici ca să îi conștientizez pe alții legat de cât de special e acest loc pentru creștini sau alte minorități. Chiar musulmanii moderați pot să-și practice credința aici.

Chris Mitchell: Nadeen, o ultimă întrebare. Cum se pot ruga creștinii mai bine pentru situația din nord-estul Siriei?

Nadine Maenza: Oamenii se pot ruga pentru creștini în special, pentru liderii de aici și pentru liderii americani și din lume ca să acționeze cu înțelepciune. Probabil acesta este cel mai complicat loc din lume, cu Turcia la graniță, încercând să pătrundă, iar acum vin și Iranul și Rusia, dar sunt și oameni aici care luptă pentru viitorul lor. Ei știu să se afirme singuri, nu au nevoie de nu știu ce susținere din partea comunității internaționale. Gândiți-vă că aici era sediul califatului SI și după trei ani au cele mai bune condiții din Orientul Mijlociu în ce privește libertate religioasă. Nimeni nu i-a presat să facă acest lucru, a fost inițiativa lor. Acest lucru ar trebui răsplătit, mai mult, aceasta este în interesul nostru.

Emisiunea „Jerusalem DateLine” 355 este difuzată la Alfa Omega TV în noiembrie 2020. Click pentru alte știri și reportaje creștine: https://alfaomega.tv/stiri

Urmărește acum cele mai noi știri și reportaje creștine accesând pe pagina noastră de facebook: @StirileAlfaOmega! https://facebook.com/StirileAlfaOmega


Sursa: