Acord de pace | Știre Alfa Omega TV
06 Nov, 2020 - Alfa Omega TV

Acord de pace | Știre Alfa Omega TV

La câteva zile după ce Sudanul și Israelul și-au anunțat dorința de a semna un acord de pace, liderul interimar al națiunii islamice salută înțelegerea istorică. Potrivit liderului Sudanului, generalul Abdel Fattah al-Burhan, acest pas readuce țara sa în sistemul global după ce Statele Unite au șters Sudanul de pe lista țărilor care sponsorizează terorismul. George Thomas de la CBN a stat de vorbă cu Tony Perkins de la Comisia Statelor Unite pentru Libertate Religioasă Internațională despre semnificația acordului de pace pentru Orientul Mijlociu.

George Thomas: Domnule Perkins, vă mulțumesc pentru participare. Sudanul este un dușman al Israelului de la înființarea statului evreu în 1948. Cât de semnificativ este acest acord de pace și ce înseamnă pentru cele două țări?

Tony Perkins: Este foarte important. În ultimele trei decenii, Omar al-Bashir a fost președintele Sudanului. Această situație s-a schimbat, acum avem un guvern nou, un guvern de tranziție, care ajută țara să progreseze, care asigură libertatea religioasă. Am fost acolo în luna februarie a acestui an. M-am întâlnit cu prim-ministrul Hamdok. Faptul că au ajuns la un acord de pace cu Israelul înseamnă o schimbare profundă care are loc în Orientul Mijlociu. Evenimentele din prezent sunt de o importanță istorică. Aceste țări de origine musulmană, în ce privește orientarea lor, ajung la un acord de pace cu Israelul, ceea ce este de o importanță semnificativă.

George Thomas: De la înlăturarea dictatorului Omar al-Bashir, această țară cu o populație majoritar musulmană a luat niște măsuri impresionante pentru a asigura libertatea religioasă și resprectarea drepturilor omului, de exemplu anularea legii controversate privind apostazia. În opinia dumneavoastră, cât de importante sunt aceste măsuri?

Tony Perkins: Sunt foarte semnificative. Prin această modificare au șters legea privind apostazia, au pus capăt biciuirilor, le acordă musulmanilor o libertate mai mare. Au pus capăt mutilării genitale a femeilor, o altă tactică represivă. Mai au loc reforme și în sistemul educațional, ei schimbă manualele pentru a fi deschiși față de toate credințele.

George Thomas: Tony, sunt curios, am putea vedea țări ca Pakistanul, Nigeria sau Afganistanul să ia măsuri similare pentru anularea legilor lor privind apostazia?

Tony Perkins: Încercăm din răsputeri să îi influențăm din acest punct de vedere. Faptul că Sudanul este prima țară care ia această măsură este ceva pe care sperăm să ne bazăm, să le arătăm și altor țări că-și pot deschide porțile spre libertate. Iată ce este important. Statele Unite ale Americii deschid drumul. Administrația Trump promovează libertatea religioasă pe plan internațional. Este pe primul loc în ce privește politica externă. Acum începem să vedem roadele. Trebuie să continuăm să ne concentrăm pe acest subiect. Se poate ajunge la acel pas? Da, dar este nevoie de un efort intens pentru a atinge acel obiectiv.

George Thomas: Potrivit președintelui Trump, încă 10 țări sunt dispuse să încheie un acord de pace cu Israelul. Există speculații privind țări precum Kuwait, Oman, Maroc, Qatar și Arabia Saudită cum că ar fi pe acea listă. Ne puteți spune care este motivul acestei schimbări radicale în Orientul Mijlociu?

Tony Perkins: Este vorba de o combinație de factori. În primul rând, este vorba de dușmanul comun, care e Iranul. Însă mai există un efort concentrat al actualei administrații de a aduce aceste țări la masa tratativelor. Au avut loc întruniri în cadrul cărora s-a vorbit despre dezvoltare economică, despre libertate religioasă. Aceste două concepte sunt legate. Dacă această administrație se întoarce pentru încă patru ani, atunci vor avea loc mai multe astfel de evenimente în Orientul Mijlociu.


Sursa: